Technológiák

A jelölni kívánt felületet úgy látjuk el jól olvasható, kontúros felirattal, hogy a lézersugarat erősen, pontosan és viszonylag nagy sebességgel vezetjük. Ipari szerszámok alkatrészek jelölésére ideális módszer.

 

Karcolás lézerrel
Karcolás lézerrel

A jelölendő felületre minimális, ezredmilliméteres mélységben kitöltött réteget égetünk. Az így kapott réteg eltávolíthatatlan és megfelelően látható, kontúros jelölést ad.

A felületre illeszkedő, sötét színű oxidációs réteg hozható létre magas hőmérséklet és közepes lézerhatás eredményeképpen.

 

Az eredeti felületet tesszük újra láthatóvá a fedőréteg (festék, eloxálás) eltávolításával. A megjelenő karakterek, ábrák az eredeti fém színével egyeznek meg.

A műanyagok legtöbb típusánál alkalmazható eljárás során a felső pár tized milliméteres réteg felmelegszik és „felhabzik”, majd ez a habos réteg szilárdul meg. Jellemzően világosra sötét, sötétre világosabb jelölés hozható így létre.

Habosítás
Habosítás

Egyes fémek, de gyakran műanyagok esetén is, egybefüggő világos alapot hozhatunk létre. Ez a réteg minimálisan tapintható a felületen és nagyon jó alapot nyújt sötétebb jelölésekhez, ezáltal azok kontrasztosabban jeleníthetők meg.

 

Jelölés lézerrel
Jelölés lézerrel

A felületről néhány mikron vastagságban anyagot távolítunk el, igény szerint akár több rétegben is, így a mechanikus gravírozással megegyező hatást érünk el.

Az adott fémek, ötvözetek hőre való elszíneződési képességét használhatjuk ki a színes felületi jelölések, grafikák kivitelezéséhez. Látványos és tartós, már-már művészi hatást érhetünk el ezzel a technológiával.

 

Színezés lézerrel
Színezés lézerrel
Színezés lézerrel
Szín lehetőségek lézerjelöléssel

Műanyag alapú matrica alapanyagból mindenféle formákat, alakzatokat vágunk ki, milliméteres nagyságban. Fémfóliából logókat, illetve ‘brande-ezés gyártása’, pótlása. Fóliák esetén kivitelezhető a vágás, illetve 2-3 mm-es műanyagok esetén.

Fémek és műanyagok esetén, amennyiben a technológia megengedi, egy az eredeti hibás karaktereket, rajzolatokat, grafikákat, egy új felületi jelöléssel tehetünk „láthatatlanná”. Amennyiben a kapott felület teljesen homogén, akár egy új jelöléssel is próbálkozhatunk, megmentve így az eredeti munkadarabot a selejtezéstől.

Bizonyos fémek, leggyakrabban acélötvözetek felületét képződött oxidációt, olajos szennyeződést, égésnyomokat eltávolíthatunk lézertechnológiával. Ez történhet a felület eltávolításával, elégetésével vagy kérgesítésével. Ha szükséges, akár öregítő, antikolt hatást is elérhetünk a nyers fémfelületek színes jelölésével is.

Restaurálás
Pénzérme felújítása lézerrel

hu_HUHungarian