Anyagok

A leggyakoribb és legszélesebb körű módszerekkel jelölhető anyag, szinte minden technológia működhet vele kapcsolatban. Pl. órára, ékszerre, medálra, pohárra.

Az alumínium leggyakoribb jelölése a fehér jelölés, de az égetésre és a mélygravírozás is kivitelezhető rajta. Ajándék vagy használati tárgyakra, vagy bármilyen dolgot megjelölni, díszíteni.

Tok
Tok

Tapasztalataink alapján a fehér jelölésre reagál kiemelkedően. Például ékszerekre, csövekre, csapokra, kilincsekre, táblákra.

Réz
Réz

Égetéssel hozhatunk létre kiváló minőségű jelöléseket. Például ékszerekre, egyéb dísztárgyakra.

Szinte bármely alapanyagon elvégezhető ez a jelölési forma, hiszen ekkor a fedőanyagot – ami lehet festés, vagy kémia úton előállított színezés – távolítjuk el a felületről. A karakterisztikát az így előtűnő eredeti anyag adja majd.

 

Fehér és fekete felületi jelöléseket kombinálva kontrasztosabb, jobban látható eredményt érhetünk el.

Szinte minden esetben (legyen az plexi, akril vagy polikarbonát) a habosításnak nevezett technológia alkalmazható, de precíz beállításokkal a bevont festett réteg is eltávolítható róluk, így az előtűnő kontrasztos felület lesz az eredményünk. 

A gumiszerű anyagok rendkívül változatos összetételben vannak jelen hétköznapjainkban, így jelölésük is változatos eredményt hozhat. Az esetek többségében a sötét felület világos, a világos pedig sötétre vált a lézer hatására. A jelölt felületet érdemes bevonni, mert a gumifelületek jelölése nem kifejezetten kopásálló.

Elsősorban homogén felületű mesterséges (pl.: MDF, HDF) fa alapokra érdemes alkalmazni a technológiát, de bizonyos kompromisszumokkal a természetes erezettel rendelkező felületen is alkalmazhatjuk. Az ilyen felület hőelnyelő képessége nem egyenletes, így a kapott eredmény sem lesz az.

Többnyire fehér felületre kivitelezhető sötét jelölés, de barnás alapra fehérebb hatás is elérhető. Ezt kombinálva a sötéttel, esztétikus és kontrasztos hatást érhetünk el.

A felület közvetlen hőkezelésével változatos hatású feliratokat, mintázatokat hozhatunk létre, csak úgy, mint a lézerpaszták felhasználásával.

A kis méretű kövek grafikus felülettel láthatók el, érdemes minél homogénebb felületű, anyagú terméket választani. Természetes kövek, ásványok esetében mindig próbát kell tennünk, de amennyiben lehetséges, a jelölést ezeken is elvégezhetjük.

Viszonylag alacsony energiájú lézert használva változatos mintázatokat és felületet hozhatunk létre ezen az anyagon, általában a felső réteg eltávolítását követően az alapréteg válik láthatóvá.

Főként erősebb, nem műanyag alapú textilek esetén kivitelezhető mind mintázatok, mind feliratok jelölése.

CUKRÁSZATI TERMÉKEK, NÖVÉNYEK, SÜTEMÉNYEK, SZIVACS, POLIFOAM, HUNGAROCELL

hu_HUHungarian